Ben je een nieuwe horecaondernemer die een koelcel wil kopen? Of heb je al een koelcel maar wil je meer weten over het onderhoud van koelcellen? Dan ben je hier aan het juiste adres. In dit artikel wordt alles uitgelegd over de aanschaf en het onderhoud van een koelcel.
Koelcel kopen
Er zijn een aantal factoren waar je rekening mee moet houden bij het aanschaffen van een nieuwe koelcel:
- De eerste factor is ruimte. Bij het kopen van een nieuwe koelcel moet je als eerste bedenken hoeveel ruimte je ervoor hebt. Zonde natuurlijk als je een mooie koelcel hebt uitgekozen die je helemaal niet kwijt kunt.
- Daarnaast is het handig een budget vast te stellen. De prijs van een koelcel begint bij ongeveer 2500 euro en kan oplopen tot 6000 euro. Hierbij betreft het wel kant-en-klare koelcellen. Je kunt er ook voor kiezen om er één op maat te laten maken. Hierbij moet je er rekening mee houden dat de prijs omhoog gaat. Als je wil weten hoeveel dat precies kost, kun je een offerte aanvragen op verschillende websites die koelcellen op maat maken. Je kunt ook kijken of andere horecazaken hun koelcel te koop aanbieden als zij een nieuwe aanschaffen. Houd er hierbij wel rekening mee dat je geen garantie hebt.
- Daarnaast is het handig je af te vragen hoe lang je van plan bent gebruik te maken van deze specifieke koelcel. Hele dure koelcellen kunnen soms wel 15 jaar meegaan, maar als je een hele dure koelcel op maat laat maken zit je hier wel aan vast. Wellicht wil je over 10 jaar wel veranderen van pand en dan zit je met een dure koelcel die je misschien niet kwijt kunt. Je kunt er dan beter voor kiezen om een minder dure horeca koelcel te kopen.
Koelcel onderhouden
Om ervoor te zorgen dat jouw koelcel in de horeca zo lang mogelijk meegaat, is het belangrijk deze goed te onderhouden. Aangezien er veelal eten in een koelcel ligt, is het erg belangrijk deze hygiënisch te houden. Hieronder een aantal tips om een horeca koelcel schoon te houden:
- In de koelcel zit een condensor. Deze zorgt ervoor dat de koelcel koel blijft door de warme lucht af te voeren. Het wordt aangeraden deze eens per jaar schoon te maken met een borstel en wat ontvetter. Doe je dit niet? Dan kan dit ervoor zorgen dat de condensor harder moet werken waardoor je tot wel 10% meer energie verbruikt.
- In de koelcel zitten roosters. Deze moet je altijd vrijhouden van etensresten. Deze zouden dus dagelijks schoongemaakt moeten worden.
- Verder is het essentieel dat je alle oppervlakken schoon houdt. Slecht met hygiëne omgaan in een horecagelegenheid kan erg gevaarlijk zijn en ertoe leiden dat mensen ziek worden. Dit moet bij worden gehouden zodat er nooit etensresten op oppervlakken liggen.
Als je geen tijd hebt om zelf schoon te maken of er zeker van wilt zijn dat alles aan de standaard voldoet, kun je een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf inhuren.